icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin
Houtkachel vs pelletkachel

Pelletkachel vs houtkachel, waar zit het verschil?

Pelletkachel of een houtkachel, wat moet je kiezen?

Al vele jaren worden in ons land pelletkachels verkocht en steeds weer krijgen we de vraag welk soort kachel nu het beste is, een pelletkachel of een houtkachel. Beide kachels hebben zowel voor- als nadelen en deze zullen we verder voor u toelichten.

Pelletkachels onderbelicht.

Pelletkachels waren jarenlang een ondergeschoven kindje in de installatiewereld. Sinds een aantal jaren zie je een grotere vraag naar deze kachels, dit komt mede door de subsidie die op dit moment door de overheid wordt gegeven. Verder stijgen de prijzen van de fossiele brandstoffen nog steeds en moet Nederland in 2050 van het gas af. Veel mensen kiezen daarom voor hernieuwbare energiebronnen zoals hout en houtpellets. De pelletkachel is een succes omdat het rendement zeer hoog ligt en de fijnstof uitstoot beperkt wordt. Bekijk onze modellen.


Voordelen van de pelletkachel ten opzichte van de houtkachel

Een pelletkachel is volautomatisch. Dit betekent dat de kachel een constante en lekkere temnepratuur in de woning kan creëren, door alleen maar de thermostaat van de kachel goed in te stellen. De schommelingen in temperatuur zullen dan veel kleiner zijn dan bij een houtkachel. 

Groot reservoir

Door het grote reservoir van de pelletkachel kunt u de kachel meerdere dagen laten branden zonder bij te vullen. De kachel zelf zorgt voor de juiste hoeveelheid pellets voor de verbranding. Dus nooit meer om de drie kwartier de kachel open om een houtblok op het vuur te doen.Fijnstof uitstoot pelletkachel 

Schone verbranding:

Wanneer je een vergelijking gaat maken tussen alle toestellen die stoken op een vaste brandstof dan is de pelletkachel de meest efficiënte en schone manier van stoken. Wanneer een peleltkachel goed is ingesteld door de installateur dan mag u als klant geen rook zien (alleen bij het opstarten).
Een pelletkachel gaat veel efficiënter om met de brandstof. De pellets worden volledig verbrand en daardoor bijna helemaal omgezet naar warmte (energie). Dit brengt met zich mee dat de uitstoot van fijnstof vele malen lager ligt. 

Uitlaat pelletkachel

De rookgassen van een peleltkachel zijn veel kouder dan die van een houtkachel. Hierdoor is het bij een pelletkachel makkelijker om een rookkanaal te realiseren. De installatie van een pelletkachel is daarom vele malen goedkoper dan die van een houtkachel.

Geen gesleep met hout

Bij een houtkachel bent u altijd bezig met de brandstof. Hout klaarleggen, kloven en stapelen hoort er allemaal bij. Een pelletkachel stookt op pellets en deze zijn makkelijker in gebruik. Men vult het reservoir van de kachel, meestal 15 kg, en stookt hier een aantal dagen op. Ook de opslag van de pellets is veel eenvoudiger. 

Voordelen van een houtkachel ten opzichte van een pelletkachel

Natuurlijk kiezen mensen ook nog steeds voor een houtkachel, en hier zijn vaak gegronde redenen voor. Een vaak genoemd voordeel van de houtkachel is de sfeer die een houtkachel met zich mee brengt. Het traditionele haardvuur is voor veel mensen een zeer belangrijk koop argument.
Tegenwoordig zijn er echter ook steeds meer pelletkachels die het vlammenspel van een houtkachel benaderen. Bekijk daarvoor eens onze pelletkachels van Haas en Sohn

Niet afhankelijk zijn

Hout wordt natuurlijk al heel lang gebruikt als brandstof, het bestaat langer dan pellets en is overal wel te vinden. Hout is makkelijk op maat te maken voor gebruik, en afvalhout heeft iedereen wel eens ( dit raden wij echter ten zeerste af!) Met een houtkachel ben je dus minder afhankelijk van eventuele leveranciers. 

Traditie

Veel mensen vinden het heerlijk om lekker buiten bezig te zijn en het hout te kloven en te stapelen. Een beetje fysieke arbeid is natuurlijk ook goed voor je lichaam. Generaties lang hebben mensen op deze traditionele manier gestookt. 

Geen stroom nodig

Een houtkachel werkt ook nog wanneer er geen stroom meer is. Een peleltkachel heeft stroom nodig om alle componenten van de kachel te laten werken. Wanneer er geen stroomvoorziening is zal de pelletkachel dus niet werken. Dit is eventueel wel op te lossen met een speciale batterij.

.

Meer informatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen contact met u op.

* Verplichte velden